n
 

 

HÖRBY

avdelningen

 

Start   Styrelse/Uppdrag   Möten   Val 2014     Länkar   Kontakta oss

Den senaste veckan kunde vi läsa om den ”utsmetade bromsen”. Varför denna diskussion om bromsen? Bromsen skulle aldrig sänka pensionerna om systemet var riktigt finansierat. Varför diskuteras aldrig finansieringen? Den tycks vara tabu i pensionsgruppen.

 

Alla tidningar översvämmas med superlativ över den ”nya” bromsen, trots att den inte ger ett enda öre mer i pension. Vi kan t.ex. läsa i Skånskan ”Nya regler ett lyft för pensionärer”. I artikeln står det att ”när ekonomin står still blir det mindre pengar i pensionärernas plånböcker. Det skall det nu bli ändring på”. Man tar sig för pannan. Pensionerna kommer ändå att minska i nästa lågkonjunktur och kommande höjningar blir lägre. Resultatet blir plus- minus- noll.

 

Skånskan är en centertidning. För Centern sitter Solveig Zander i Pensionsgruppen. Naturligtvis måste tidningen försvara sin representants beslut och det med mängder av beröm. Kan vi lita och tro på vad Skånskan skriver i framtiden?

 

I Aftonbladet läser vi rubriken ”Jublar – över Pensionerna”. Vem jublar och över vad? Först Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Hon blev efter valet Pensionsgruppens ordförande och är socialdemokrat. Hon talar om att sänka skatten för de sämst ställda pensionärerna d.v.s. Garantipensionärerna, som har en pension på 8 000 kronor före skatt. Enligt pensionsmyndighetens prognos i maj skulle denna grupp pensionärer få sänkt pension.

 

Annika Strandhäll säger om ”den nya bromsen”. ”Det paketet sammantagit innebär en rejäl förstärkning för Sveriges pensionärer”. Inga blygsamma ord om en reform, som inte ger pensionärerna ett öre mer i pension.

 

Om extraskatten på pensioner uttalar hon sig inte, men socialdemokraterna sa i höstas att den skulle de ta bort 2020, om vi har EU:s lägsta arbetslöshet då. Är det någon som verkligen tror att socialdemokraterna skall lyckas minska arbetslösheten?

 

Gladast verkar PRO:s ordförande, Curt Person, vara. ”Vi har fått politikerna att lyssna” säger han. ”Och det känns bra att pensionärerna får ett rejält lyft av inkomstpensionen 2016”. Men sedan då? Ett så stort lyft får aldrig pensionärerna mer. Det beslutade utjämningssystemet kommer att garantera detta. Hela reformen är ju bara kosmetika. Det hela går naturligtvis ut på att lura medlemmarna. Det är PRO bra på.

 

Man talar om att 2016 får vi den största höjningen i pensionssystemets historia 4,7 %. Men 2009 fick vi en höjning på 4,5 %. Sedan dess har det varit både höjningar och sänkningar. Den pension som vi har 2015 är lägre än den vi hade 2009. Höjningar och sänkningar kommer även i framtiden att ta ut varandra. Det hjälper inte att man ”Putsat” på bromsen.

Lars-Evald

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem  Stöd SPI